Gevolgen papieren schenking

Ik heb aan al mijn kinderen in 2013 de verhoogde eenmalige schenking gedaan. Een dochter kreeg laatst een brief van de belastingdienst omdat ze teveel vermogen heeft en dat ze daarom de huurtoeslag moet terugbetalen. Klopt dat wel?

Waarschijnlijk wel. Door de papieren schenking geeft u geld aan uw kind, maar leent het ook direct weer terug, zij hebben dan een vordering op u. U betaalt vervolgens jaarlijks een rente aan de ontvanger van uw schenking van 6 procent. Vaak gebeurt dat om de overwaarde van een woning te schenken zodat die bij het overlijden geen rol speelt voor de erfbelasting. Iedere geschonken € 1000 levert zo € 100 op.

Bij de aangifte inkomstenbelasting hebt u dan een schuld ter grootte van het geschonken bedrag, de ontvanger een bezit. Is dat bezit van uw dochter samen met andere elementen groter dan de vrijstelling in box 3, dan vervalt haar recht op huurtoeslag.

Komt uw dochter net over de grens van de vermogensvrijstelling in box 3 (€21.139 in 2014), dan kan uw dochter wat aan u terugschenken om zo weer onder de grens van de huurtoeslag te komen. Voor de huurtoeslag van 2014 heeft ze in ieder geval teveel vermogen en is de terugbetaling terecht. Doorschenken aan haar eigen kinderen heeft alleen zin als die meerderjarig zijn.

Het is oppassen met de papieren schenking, omdat er onverwachte kantjes aan kunnen zitten die het mogelijk toekomstige voordeel weer teniet doen.

Bron: Geld & Recht