Estate planning

Estate Planning kan worden gedefinieerd als het gestructureerd regelen van de overgang van vermogen naar (meestal) de volgende generatie. Hierbij spelen allerlei fiscale, civielrechtelijke, financiële en emotionele aspecten.

We kunnen Estate Planning grofweg indelen in vijf groepen. In de volksmond wordt dit ook wel de schijf van vijf genoemd:

  • Huwelijkse voorwaarden;
  • Schenking;
  • Erfrecht;
  • Levensverzekering en pensioen;
  • Internationaal.

Denk vooral niet dat Estate Planning alleen iets is voor de vermogende mens onder ons. Ook bij kleine vermogens is al snel een flinke besparing van belasting mogelijk en kunnen bij het treffen van tijdige maatregelen (denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een (levens)testament) veel problemen voorkomen worden.

Om een voorbeeld te noemen. Hoe vaak horen wij niet: “Ik heb huwelijkse voorwaarden, dus mocht er onverhoopt een echtscheiding plaats vinden dan is mijn vermogen veilig”. Achteraf blijkt dan dat het toch niet zo goed geregeld is als gedacht werd. Of u bent een onderneming begonnen en nog steeds gehuwd in gemeenschap van goederen. Bent u zich bewust van alle mogelijke gevolgen? Of kan het anders geregeld worden? Jazeker kan dat!

Wij durven te stellen dat Estate Planning ook voor u van belang is. Hoe oud of jong, arm of rijk u ook bent. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.